Navata és un poble pertany de ple a la comarca de l’Alt Empordà, de la qual pràcticament constitueix el límit occidental, situat a prop de les terres de la Garrotxa, ja que més enllà, seguint la carretera de Figueres a Olot, només queda el municipi de Cabanelles que ve a ser el punt de transició entre la Garrotxa i l’Empordà. El terreny ja no és gaire planer, però hi ha grans camps de cereals, oliveres i pinedes… La muntanya del Mont queda força a prop i s’admira des de tot el terme municipal.
El nucli urbà es troba al bell mig d’una plana lleugerament ondulada, adossada a unes muntanyes que s’eleven per la banda nord i li donen l’aspecte de terrassa orientada al mar. La seva altitud és de 145 metres sobre el nivell del mar.
El terme municipal afronta al nord Lladó, Cistella i Vilanant, a l’est Avinyonet de Puigventós, Ordis i Pontós, i al sud Vilademuls i el riu Fluvià, i a l’oest amb Cabanelles i Lladó.
-
Situació
La vila de Navata és un important nus de comunicacions vers diferents indrets de la comarca. Passa per un vial la carretera n-260 de Besalú a Roses, distant 10 km de Figueres i uns 13 km de Besalú. I de Navata també en surt la carretera local que va a Lladó, a 4,5 km.
Anat en direcció a Besalú, a la ratlla de Cabanelles i a l’indret anomenat Hostal de’n Vilar, en surt la carretera local que condueix a Sant Martí Seserres que està a 7 km del santuari de la Mare de Déu del Mont. I del mateix indret de l’hostal de’n Vilar arrenca la carretera que per Crespià i Esponellà porta a Banyoles, de la qual Navata es troba a 18 km.
A poc més d’un quilòmetre, en direcció a Figueres es troba la carretera que per Ordis i Borrassà s’uneix a l’N-II de Madrid a França, i seguint aquesta carretera trobarem Girona a 41 km. Per un camí veïnal des de l’interior del poble, s’uneix Navata amb Canelles.
Distàncies quilomètriques des de Navata fins a:
Població
Bàscara
Besalú
Figueres
Girona
Tarragona
Lleida
Barcelona
Distància
19 Km
13 Km
11 Km
41 Km
295,6 Km
235 Km
142 Km
-
Demografia
Segons dades històriques, el municipi de Navata l’any 1718 tenia 375 habitants que passaren a ser 898 l’any 1860. L’any 1900 en tenia 819 i la població anà minvant: 755 (l’any 1950), 663 (l’any 1991). A principis del segle XXI torna a créixer i arriba als 793 (any 2003). Actualment, la població de Navata supera els mil habitants i s’espera que continuï en augment degut, principalment, a l’augment del nombre d’habitatges del municipi.
Fa uns anys (1989-90), en uns terrenys propers al Poble, s’hi construí un camp de golf (anomenat Torremirona), amb hotel, restaurants i urbanitzacions. Molta gent que treballa en els serveis del camp de golf és de Navata. En el poble, i repartits pel terme hi ha alguns restaurants que també donen feina. El fet que Figueres quedi a prop, també afavoreix que hi hagi veïns que treballin a la ciutat i visquin en el poble.
Al municipi existeixen, també, vàries empreses i establiments, alguns de tradició familiar i altres de recent constitució: alimentació, construcció, artesania, immobiliària,…