L’església Parroquial De Sant Pere De Navata (Segles XVII-XVIII)

L’església nova de Sant Pere de Navata es va començar a construir la primera meitat del segle XVII amb estil gòtic tardà, sobre els valls i els murs de la muralla. Les restes de carreus de l’edificació defensiva es van utilitzar per bastir part del temple. La primera pedra de l’edifici religiós fou col·locada el 22 de desembre de 1638, s’inaugurà el 1642 i un gravat a la portalada barroca indica que fou acabat l’any 1746.

La llunyania al nucli urbà i la petita mida de Sant Pere de can Miró va motivar el trasllat de l’església parroquial dins els murs de la vila. En el moment que es consagra l’església nova, tot el culte passa al temple del nucli urbà i l’edifici romànic de can Miró o Sant Pere vell deixa de ser l’església parroquial.

Al costat de migdia de l’església hi ha la plaça de l’Era de l’Obra, nom que fa referència a la construcció del temple, en aquest espai hi havia instal·lat l’edifici de l’Obra i el Descans que va fer funció d’escola fins a 1955. El cementiri també estigué en aquesta zona fins a 1890.